RSS
 

Wino – kobiecy mini poradnik

15 lip
0 Flares 0 Flares ×

By zaimponować szefowi w restauracji, czy dla własnej satysfakcji, warto znać podstawy w tej tematyce :-)

Co wypada wiedzieć o winie?

Istnieje dziesięć podstawowych szczepów winorośli, które są wizytówką danego wina i decydują o jego charakterze:

CZERWONE

  • Cabernet Sauvignon – najbardziej popularne
  • Pinot Noir – używany także do produkcji szampana
  • Merlot – łączy się je często ze szczepem Cabernet Sauvignon.
  • Syrah – bardzo popularny w Australii
  • Cabernet Franc – często wykorzystywany do mieszanek z Merlot i Cabernet Sauvignon

BIALE

  • Chardonnay – powstają z niego wina wytrawne, daje klasyczne białe burgundy (Chablis)
  • Sauvignon Blanc - z tej odmiany powstają najczęściej bardzo wytrawne, świeże wina białe, smakujące najlepiej, gdy są młode
  • Gewurztraminer – wytwarza się z niego głównie aromatyczne, mocne białe wina wytrawne, a także bardzo szlachetne, półwytrawne
  • Riesling - dający lekkie białe wina, zarówno wytrawne jak i słodkie
  • Muscat – szczep, z którego produkuje się wina słodkie

ORAZ

  • Gamay - stosowane głównie do produkcji lekkich win czerwonych, szczególnie smacznych kiedy są młode, np. słynne młode Beaujolais
  • Sangiovese (np. Chianti) i Nebiolo (np. Barolo) - włoskie szczepy czerwone, typowe dla Toskanii

Tanina – to bezwonny, cierpki związek fenolowy z grupy garbników o gorzkawym smaku. Taniczność jest cechą dobrego wina czerwonego. Stanowi o jego złożoności, pełności. Taniny konserwują wino wiążąc się z tlenem. Ponieważ naturalnie łączą się także z białkiem – świetnie towarzyszą przy konsumpcji mięsnych potraw. Dobrym przykładem jest wino Barolo.

Tak naprawdę nazywanie wina „słodkim” jest dość mylące – to raczej kwestia nasycenia owocami. Przeciwieństwem tego smaku są wina taniczne, czyli te uznawane za wytrawne.

Kupując wino, zamiast wysilać się np. pytaniem o „szczep Malbec”, prościej będzie poprosić sprzedawcę o zaproponowanie butelek w interesującym Cię przedziale cenowym, które będą pasowały do dania i okazji.

Co to znaczy, że wino jest „korkowe”? Częsta sytuacja, zepsute wino zdarza się w przypadku 3 do 10% butelek. Wino korkowe nie jest niebezpieczne dla zdrowia, jest po prostu niesmaczne. Jeżeli czujesz dziwny tekturowy lub stęchły posmak, możesz odmówić – zawsze w takiej sytuacji kelner poda nową butelkę. W przypadku wątpliwości, po prostu zapytaj sommeliera o zdanie.

W Europie większość win zostaje nazwana po miejscowościach, w których są produkowane. Np. wino Beaujolais jest nazwą regionu o tej właśnie nazwie, dlatego Francuzi kupując butelkę młodego wina Beaujolais, spodziewają się, że będzie ono czerwone, ze szczepu Gamay.

Szampan jest niczym innym jak winem z Szampanii we Francji – wszystkie inne wina z bąbelkami nazywamy winami musującymi. Ze względu na wysokie ceny ziemi w tym regionie, za butelkę szampana standardowo płacimy więcej niż za pozostałe wina musujące. Jakie są alternatywy? Francuski Cremant wytwarzany taką samą metodą jak szampan, włoskie popularne Prosecco lub hiszpańska Cava.

Jeśli chcesz zapamiętać jeden rodzaj białego wina – niech to będzie najbardziej klasyczne wytrawne francuskie Chablis, które doskonale pasuje do ryb i owoców morza. Chablis jest produkowane ze szczepu Chardonnay.

Istnieją  określone zasady doboru rodzaju wina do potraw – np. czerwone do ciężkich dań i mięs, białe do ryb, różowe do deserów, szampan jako aperitif. Tak naprawdę możesz je wszystkie ignorować. Sama decyduj co i z czym Ci smakuje. Przecież wino jest stworzone do dobrej zabawy…

 

A jakie są Wasze ulubione wina?

 

Źródło:
www.vogue.com
www.studiowina.pl
www.tratoria.pl
www.jakpicwino.pl
a przede wszystkim… własne doświadczenie :*

Print Friendly
 

Tags: , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

0 Flares Facebook 0 0 Flares ×